Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Middle Caicos

Největší a přitom nejméně zasažený turistickým ruchem je z celého souostroví Turks a Caicos ostrov Middle Caicos rozkládající se na ploše 124 kilometrů čtverečních. Tento ostrov stejně tak jako jeho menší sousedé vyniká řadou krásných pláží, piniovými lesy, sladkovodními jezery a obklopuje jej průzračně čistý Karibik plný života.

Ostrov Middle Caicos, tedy Střední Caicos, je někdy pro svou velikost nazýván také Grand Caicos, což může mnohé návštěvníky zmást. V letech 750 až 1500 po Kristu byl obýván indiány kmene Tainů, kteří ostrov nazývali Aniyana. V současnosti žije na ostrově okolo 275 tisíc obyvatel, jejichž obživou je především rybolov a zlehka se rozvíjející cestovní ruch. Většina obyvatel žije ve třech největších sídlech – Conch Bar, Lorimers a Bambarra. Lidé na Middle Caicos jsou velmi příjemní, pohostinní a turisty na svém ostrově vřele vítají.

Na ostrově se dnes nachází celkem 38 tainských osad, z nichž nejvýznamnější je Armstrong Pond ležící jižně od Bambarry. Nachází se zde jediné ceremoniální hřiště pro míčové sporty v celém regionu. Také je zde k vidění skupina uspořádaných kamenů, která je možná nějakým způsobem významná pro astronomii. V okolí obce Conch Bar je možné prozkoumat řadu působivých vápencových jeskyní, v nichž se nachází stalagmity a stalaktity. V těchto jeskyních jsou ukryta slaná jezírka, která jsou domovem netopýrů. Do jeskyní se můžete vydat buď sami, nebo se zúčastnit organizovaného jednodenního lodního výletu, v jehož itineráři jsou prohlídky s průvodcem zahrnuty. Výletní lodě vyplouvají ze sousedních ostrovů Grand Turk a Providenciales.

Pro severozápadní pobřeží Middle Caicos jsou charakteristické unikátní strmé vápencové útesy, které nikde jinde na tomto souostroví nenajdete. Navíc jsou proloženy panenskými opuštěnými plážemi. Podél pobřeží vede stezka s názvem Crossing Place Trail, která byla po dlouhá staletí hlavní cestou vedoucí ostrovem. Je dlouhá 19 kilometrů, a pokud ji budete procházet, budete se moci cestou kochat těmi nejkrásnějšími scenériemi celého souostroví. Stezka je zakončena u převozu na ostrov North Caicos. V době odlivu se zde vytvoří písečná kosa, po které je dokonce možné na tento sousední ostrov přejít suchou nohou. V současnosti je zde budováno zázemí pro pěší turistiku a cyklistiku. 

K zajímavostem Middle Caicos patří přírodní rezervace Ocean Hole neboli Díra do oceánu. Jde o 366 metrů širokou a 60 metrů hlubokou propast na jižní straně ostrova. V dávných dobách to pravděpodobně bývala pevninská jeskyně, která však byla před mnoha tisíci lety zaplavena a její strop se propadl. V současnosti je tento přírodní unikát domovem albul, žraloků a dalších mořských ryb. Dostat se do něj je možné pouze na člunu.

Na Middle Caicos dodnes najdete jedinečnou a nedotčenou přírodu, což je dáno především tím, že zde doposud nepronikla masová turistika a nedošlo k výstavbě žádných hotelových komplexů a turistických středisek. Střední Caicos se tak stal hlavním hnízdištěm fregatky vznešené, která jinak hnízdí také na ostrůvku Penniston Cay a dalších malých neobydlených ostrovech. Tyto panenské ostrůvky roztroušené v azurových vodách Karibského moře jsou důležitými hnízdišti rybáka černohřbetého a rajského, buřňáka Audubonova a nodyho obecného. V těchto teplých vodách žijí také čtyři druhy želv – kareta pravá, obrovská, obecná a kožatka velká. Vyskytují se zde v hojných počtech a to i přesto, že konzumace těchto jinak ohrožených druhů je na ostrovech běžná.

Ve vodách v okolí Middle Caicos žije vzkvétající populace delfína skákavého. Nejčastěji se však ukazují v zátoce Grace Bay u ostrova Providenciales. V zimním období zdejší vody brázdí také keporkakové, kteří se stěhují ze studených severských moří do teplých vod na jihovýchod od ostrova Grand Turk, kde se páří. Pokud patříte mezi potápěčské nadšence, můžete pod vodou často slyšet jejich písně. 

- jap -

Článek byl zobrazen 4 072 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.