Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

North Caicos je druhým největším ostrovem souostroví Turks a Caicos

North Caicos, tedy Severní Caicos, je druhým největším ostrovem souostroví Turks a Caicos, jež se rozkládá se asi 926 km jižně od amerického Miami. Oproti ostatním poměrně suchým a nehostinným ostrovům je North Caicos ležící v Atlantském oceánu poměrně svěží a je proto označován „zahradou“ tohoto souostroví.

North Caicos leží pouhých 12 km severovýchodně od ostrova Providenciales. Mezi těmito ostrovy funguje pravidelná letecká i lodní doprava. Let trvá pouhých 10 minut a plavba lodí zabere přibližně půl hodinky. North Caicos je tak snadno přístupný a zároveň je možné z něj podnikat zajímavé výlety na sousední ostrovy. Někomu však může dělat problém se zvednout ze zdejších nádherných pláží.

North Caicos

Stejně jako na sesterských ostrovech Middle a East Caicos se v jižní části ostrova North Caicos rozprostírají mangrovové laguny a bažiny. Severní pobřeží je lemováno jemnými písečnými plážemi, které se pozvolna svažují do třpytivé azurové laguny. Laguna dosahuje až k vlnám, které se lámou na příbřežním útesu. Vzhledem k tomu, že má North Caicos z neobjasněných příčin oproti sousedním ostrovům vyšší průměr srážek, je celý pokrytý úrodnou půdou vhodnou k zemědělství. Ve vnitrozemí jsou tak rozesety četné farmy, které se zabývají pěstováním rajčat, papáji, sladkých brambor, kukuřice, avokáda, dýní a citrusů.

Na ostrůvku North Caicos, který má rozlohu 116,4 km2, v současnosti žije okolo 1400 obyvatel. Většina z nich obývá hlavní vesnice, jako jsou Bottle Creek, Whitby, Kew a Sandy Point. Bottle Creek situovaný na severovýchodě je obchodním střediskem a jakýmsi hlavním městem celého ostrova. Nachází se v blízkosti laguny, která je od oceánu chráněna dlouhým písečným náspem.

Turisty nejvyhledávanější je severní pobřeží ostrova North Caicos. Nachází se zde četné hotely a penziony poskytující ubytování a další služby na vysoké úrovni. Oblíbeným turistickým centrem je Whitby. Na zdejší nádherné bělostné pláži si můžete půjčit vybavení na nejrůznější vodní sporty, kajaky, potřeby pro šnorchlování nebo třeba kola. Odtud se můžete také s některou z cestovních kanceláří vypravit na jednodenní výlet na ostrov Grand Turk nebo Providenciales.

North Caicos

Na North Caicos se setkáte s mnoha zajímavými místními názvy, které nutí se zamyslet nad tím, jak asi vznikly. Většinou jsou odrazem svérázných dějin tohoto ostrova. Krásná skrytá laguna se například nazývá Hungry Hole (Hladová díra), narazit můžete na Ready Money (Připravené peníze), což je malý pozemek, který poměrně rychle střídal své majitele, zemi smíchu Laughland, nebo Pumpkin Bluff Pond (Rybník dýňového skaliska). Místo zvané Wade´s Green (Wadův drn) je připomínkou floridského uprchlíka jménem Wade Stubbs, kterému bylo na ostrově poskytnuto 340 hektarů půdy na založení bavlníkové plantáže poblíž Belleville. Než v roce 1821 zemřel, vlastnil téměř 400 otroků, kteří dřeli na jeho plantáži a on sám žil v honosné rezidenci. Ta v současnosti patří mezi nejzachovalejší zříceniny na ostrovech pocházejících z loajalistického období. Kdo má zájem, může si zařídit její prohlídku.

North Caicos je oblíbenou destinací pro nadšené ornitology a pozorovatele ptáků. Na ostrově totiž žije druhá největší populace plameňáků růžových v celém Karibiku. Pohybují se po rozlehlé rezervaci Flamingo Pond Nature Reserve a tak je někdy obtížné je spatřit z blízka. Mnohdy se stane, že uvidíte jen růžové tečky kdesi v dáli. Nezbytnou součástí výbavy je zde proto dalekohled. Plameňáky je však možné při troše štěstí zahlédnout i v rezervaci Three Mary´s Cays Sanctuary, kde mimo jiné hnízdí i mořský orel. Nedaleké ostrůvky East Bay Cays jsou domovem pro původní „skalní“ leguány.

Část ostrova North Caicos spadá také pod přírodní rezervaci Caicos Nature Reserve, jež se rozkládá na ploše 544 kilometrů čtverečních. Tvoří ji ostrovy North, Grand a East Caicos a je tak jedním z největších chráněných území v karibské oblasti. Rezervace je pod ochranou mezinárodní úmluvy RAMSAR a pomáhá zajistit kvalitní životní prostředí obrovskému počtu karibských plameňáků a dalších vodních ptáků, včetně husičky stromové nebo hnízdní kolonie fregatky vznešené. Původní příroda tvořená přílivovými bahnisky, mangrove, mokřinami a salinovými rybníčky, spojuje suché ostrovní vnitrozemí s tyrkysovými pobřežními mělčinami. Zdejší laguny, koryta občasných vodních toků a ponořené písečné lavice jsou životně důležitým prostředím nejen pro plameňáky, kteří zde odchovávají mláďata, ale také pro langusty, humry, plže křídlatce, želvy a mnohé další mořské druhy.

- jap -

Článek byl zobrazen 24 502 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.